Cursussen -> Netwerk -> Een map delen

Een map delen

Onder Windows Vista is het ook mogelijk om een map te delen. Een map delen is handig wanneer uw pc zich in een netwerk bevind. Bestanden kunt u dan plaatsen in de gedeelde map. Wanneer een andere gebruiker op het netwerk naar de map surft via het netwerk (een voorbeeld : \\computernaam\mapnaam )
Kan deze in de gedeelde map bestanden plaatsen, wijzigen en verwijderen (afhankelijk van uw instellingen).

Stap1
Klik met de rechtermuisknop op de map die u wilt delen en kies voor eigenschappen.

Stap2
Klik bovenaan het venster wat nu naar voren komt op de tab " delen "

Stap3
In deze tab ziet u in het midden het kopje " geavanceerd delen " Klik op de button van geavanceerd delen.

Stap4
Vervolgens zal het onderstaande scherm naar voren komen waarin u de eigenschappen voor de gedeelde map kunt aangeven.

Zet een vinkje bij " deze map delen " en geef de sharenaam op. Standaard is de sharenaam de mapnaam maar u kunt deze ook veranderen in een door u gewenste naam. U kunt in de regel daaronder aangeven hoeveel gebruikers er in de map mogen werken. Standaard is dit ingesteld op 10 maar u kunt hier ook 1 van maken. Voor de rest staan nu alle instellingen goed. We gaan nu de machtigingen instellen klik hiervoor op de button " machtigingen "

Stap5
U ziet nu het onderstaande scherm.

  

Het is belangrijk dat u voor de groep " iedereen " de machtigingen insteld. In het bovenstaande voorbeeld heb ik gekozen voor volledig beheer inclusief het wijzigen en lezen. Wanneer u het  vinkje volledig beheer niet aanzet heeft u kans dat gebruikers van de gedeelde map geen volledige wijzigingen kunnen uitvoeren op bestanden. Let op! gebruik de optie volledig beheer alleen in combinatie met wachtwoord beveiliging voor een gedeelde map. Met wachtwoord beveiliging voor een gedeelde map moet een gebruiker eerst een gebruikersnaam en wachtwoord invullen totdat ze toegang krijgen tot de gedeelde map. De gebruiker surft bijvoorbeeld naar \\computernaam\gedeeldemap en krijgt dan een gebruikersnaam en wachtwoord venster.

Wachtwoordbeveiliging voor een gedeelde map kunt u aanzetten in het netwerkcentrum (start --> instellingen --> configuratiescherm --> netwerkcentrum).

Klik in het bovenstaande scherm op OK en de gedeelde netwerkmap is aangemaakt. U kunt de map op het netwerk bereiken door te surfen naar \\computernaam\gedeeldemap