Cursussen -> Installeren -> Vista installeren

Vista installeren

In deze cursus leert u Windows Vista installeren. Wanneer u Windows Vista heeft aangeschaft ziet u dat deze geleverd is in een plastic box (zie hieronder). Haal daar de DVD uit en stop deze in uw DVD/CD speler. (Dit is voor de retail versie, de OEM versie is geleverd in een gewoon DVD hoesje)

Start uw pc op druk op een toets wanneer u ziet staan " klik op een toets om u computer vanaf cd-rom op te starten "
Wanneer u dit heeft gedaan komt er een zwart scherm met een witte balk in beeld met de melding dat er enkele bestanden worden gekopieerd. Blijf wachten tot dit scherm weg is. Nadat dit scherm is verdwenen verschijnt er een groen balkje en komt het onderstaande scherm in beeld.

Er wordt gevraagt om de taal voor Windows Vista te selecteren en we kiezen voor " Nederlands " , overigens kan er ook gekozen worden voor Engels of een andere taal.
Indeling voor tijd en valuta houden we ook op Nederlands, voor de toetsenbord of invoermethode houden we verenigde staten (internationaal) aan. Klik nu op volgende en vervolgens komt er in beeld dat u even moet wachten. Hierna komt het onderstaande scherm in beeld

U moet nu de productcode van uw Windows Vista product opgeven. Dit is een 25 cijferige code die u vind aan de zijkant van uw Windows Vista box. Wanneer u deze code heeft ingevuld kunt u het vinkje bij "Windows automatisch activeren als de computer online is ". De activatie zorgt ervoor dat de versie van Vista die u nu aan het installeren bent aan u wordt toegekend. U beschikt dan over een legitieme versie van Windows

Wanneer u de productcode heeft ingevuld klikt u op volgende. Het onderstaande scherm komt dan in beeld.

Plaats een vinkje bij " ik ga akkoord met de licentievoorwaarden " en klik op volgende. Vervolgens wordt er gevraagd welke soort installatie u wilt starten. Kies voor de aangepaste installatie (geavanceerd).

Nadat u heeft gekozen voor de aangepaste installatie verschijnt het onderstaande scherm. Hier kunt u aangeven op welke harde schijf u Windows Vista wilt installeren. Indien u maar 1 harde schijf in uw pc hebt dan moet u kiezen voor deze. Het is ook mogelijk om uw harde schijf op te delen in meerdere stukken, de zogenaamde partities. Dit kunt u doen bij stationsopties (geavanceerd). Wanneer u de schijf opdeelt in parties moet u deze eerst formateren. Indien u kies om de harde schijf op te delen in meerdere stukken wordt u daar stap voor stap bij op weg geholpen door Windows. Twee delen (parties) kan bijvoobeeld handig zijn. Op de één kunt u dan Windows installeren en de andere kunt u gebruiken voor de data.

 

Klik nu op volgende en de Windows installatie zal van start gaan. Er worden eerst bestanden uitgepakt vanaf de DVD en vervolgens wordt Vista geinstalleerd. Dit proces neemt even tijd in beslag, wacht hier rustig op.

 

Het scherm van de pc kan een paar keer flikkeren. Nadat de installatie is voltooid zal de computer opnieuw worden opgestart. Tijdens het opstarten zult u een scherm met de tekst " Windows is aan het voorbereiden voor de eerste keer opstarten " Wacht rustig totdat dit scherm verdwenen is.

Uw computer start na de installatie opnieuw op en het onderstaande scherm komt naar voren bij de eerste keer opstarten

Na enkele seconden verschijnt er een scherm waar u een gebruikersaccount moet aanmaken voor uw Windows Vista (zie hieronder)

Geef een gebruikersnaam op die u makkelijk kan onthouden (zie hierboven). In dit voorbeeld is gekozen voor de naam vistacursus. Geef in het vak daaronder een wachtwoord op waarmee u kunt inloggen. In het vak daaronder moet u dit nogmaals doen ter bevestiging. U kunt in het laatste vak ook nog een hint opgeven voor wanneer u uw password vergeten bent. Let op! vul hier nooit uw wachtwoord in. Klik vervolgens op volgende.

Uw gebruikersaccount is nu aangemaakt en er wordt gevraagd waar uw computer zich bevind. Kies voor de locatie thuis, werk of openbare locatie. Deze instelling is van belang voor uw netwerkinstellingen (internet etc.)Selecteer een locatie, en het volgende scherm komt alweer naar voren. (zie hieronder). Hierin wordt gevraagd of u de algemene beveiligingsinstellingen voor Vista wilt inschakelen. Kies " Aanbevolen instellingen gebruiken "Nadat u deze opties heeft gekozen komt er een scherm in beeld voor de tijdsinstellingen (zie hieronder) Kies de tijdszone GMT + 01:00 Amsterdam, Berlijn, Bern, Rome, Stockholm, Wenen. En stel eventueel de tijd juist in. 


 

Klik nu op volgende en de instellingen voor uw pc zullen worden aangemaakt. U ziet enkele seconden enkele meldingen in beeld. Uw account wordt klaargemaakt met de instellingen die u hierboven allemaal heeft opgegeven. Na een tijdje verschijnt het inlogscherm in beeld en kunt u inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord wat u enkele stappen hiervoor hebt opgegeven. Zie het onderstaande scherm.

 

Nadat u bent ingelogd wordt Windows Vista voor de eerste keer gestart en hebt u succesvol de installatie doorlopen!

De desktop van Windows Vista verschijnt.

Veel plezier bij het gebruik van Windows Vista!!!!