Cursussen -> Algemeen -> Veilig werken met de PC

Veilig werken met de PC

Wanneer u een beginnende gebruiker bent van de PC of het internet zijn er enkele belangrijke punten waar u rekening mee dient te houden. Vistacursus heeft deze aparte cursus geschreven waarin u precies verteld wordt welke risico en gevaren u loopt en hoe u deze het best kunt bestrijden zodat u veilig gebruik kunt maken van een PC.

Bent u beginnende gebruiker, doorloop dan onderstaande checklist voor het gebruik van uw computer, zie verderop de pagina informatie over veilig gebruik van internet!

  

Check 1 
Wanneer u een nieuwe PC of laptop heeft aangeschaft is Windows Vista standaard geinstalleerd. Bij Merk-pc's of laptops zoals bijvoorbeeld HP of COMPAQ etc. is standaard een virusscanner en/of firewall geinstalleerd.

Heeft u nog geen virusscanner? Gebruik dan AVG, dit is een gratis virusscanner die niet onderdoet voor de betaalde versies. Lees deze cursus om te bekijken hoe u AVG kunt installeren: AVG Antivirus installeren

Aandachtspunt: U dient er op te letten dat uw virus- of firewallprogramma een trial versie is. Dit betekent dat deze 60 of 90 dagen geldig is. Wanneer deze periode is afgelopen dient u dus een licentie te bestellen! Het is aan te bevelen direct bij de aanschaf van uw PC een virusscanner- en firewallpakket te kopen, u bent dan beschermt tegen virussen of hacking. Let op! indien bij uw pc een trial versie is geinstalleerd dient u deze eerst te verwijderen van de PC voordat u de volledige versie installeert!

Lees deze cursus om te bekijken hoe u een programma verwijdert van de PC: Een programma verwijderen

Check 2
Probeer uw PC zo schoon mogelijk te houden dit voorkomt bijvoorbeeld vastlopen of traag werken.
Het traag worden kan zo vervelend worden dat u bijvoorbeeld na een tijdje de PC opnieuw moet installeren.

Aandachtspunt: Installeer alleen programma's waar u zeker van bent dat u ze gaat gebruiken. Wanneer  u een leuk programma ziet dat u op uw computer wilt installeren kunt u het beste wat documentatie over het programma lezen, u leest dan precies wat het programma kan en of het aan uw wensen voldoet. Op deze manier voorkomt u onnodige programma's op uw PC!

Zorg er ook voor dat u regelmatig overbodige bestanden, foto's of programma die u opgeslagen heeft in uw documenten map verwijderd. U houd zo een goed overzicht van uw bestanden, en houdt uw computer schoon en snel!

Ruim regelmatig uw e-mailberichten in Outlook of Windows Mail op. Dit voorkomt onnodig veel berichten in uw inbox. Zorg er ook voor dat u de de mappen verzonden berichten en verwijderde items regelmatig leegt!

Check3
Zorg wekelijks voor het noodzakelijk onderhoud van Windows Vista. Het onderhoudsprogramma bestaat uit:
- Defragmenteren [klik op de link om de cursus te lezen]
- Schijfopruiming [Klik op de link om de cursus te lezen]
- Prullenbak leegmaken [klik op de link om de cursus te lezen]

Check4
Update regelmatig uw Windows Vista besturingssysteem. Regelmatig worden er nieuwe updates uitgebracht voor het besturingssysteem, deze worden verspreidt via de update functie van Windows Vista. Deze updates bevatten belangrijke verbeteringen voor het besturingssysteem! Zorg er dus voor dat u de tijd neemt om de updates te installeren. Hoe u de nieuwste updates kunt installeren leest u in deze cursus: Windows updates installeren [klik op de link om de cursus te lezen]

Check5
Maak regelmatig een back-up van uw bestanden op de computer. Veel mensen denken dat dit niet nodig is en zien het als lastig en tijdverspilling, echter is het maken van een back-up een essentieel punt!

Reserveer eens in de week op een vast tijdstip wat tijd om een back-up te maken van uw bestanden. Wanneer u computer crasht of niet meer opstart heeft u altijd nog een back-up van uw belangrijke bestanden, dit voorkomt een hoop ergenis! Volg de cursus: Een back-up maken met het back-upcentrum


Veilig internetgebruik
Wanneer u gebruik gaat maken van internet zijn er enkele aandachtspunten waar u op moet letten.

Tip1
Wanneer u een internetverbinding heeft en u gebruik maakt van draadloos internet, zorg er dan voor dat uw netwerk beveiligd is. Klik op deze link om te lezen hoe u uw draadloze netwerk kunt beveiligen.

Tip2
Zorg dat u niet surft naar onveilige sites, wanneer u dit doet loopt u de kans dat er ongevraagde software of virussen op uw computer worden geinstalleerd. Om te bepalen of een site veilig of onveilig is kunt u gebruiken van de Mcafee Siteadvisor. Dit is een gratis programma die aangeeft of een site veilig is. Wanneer u bijvoorbeeld zoekt binnen Google laat de Siteadvisor achter de zoekresultaten zien of een site veilig is of niet. U kunt de Mcfee Siteadvisor downloaden door hier te klikken.

Tip3
Pas op met zogenaamde SPAM berichten. Deze berichten komen via de e-mail en bevatten vaak reclame of ongewenste plaatjes. Klik ook geen link aan in de SPAM berichten, dit kan er toen leiden dat u op gevaarlijke sites komt waardoor er ongevraagde software of virussen op uw computer worden geinstalleerd. Geef ook geen antwoord aan SPAM berichten, dit kan er toe leiden dat u nog veel meer reclame e-mails ontvangt!

Tip4
Wees voorzichtig met wachtwoorden en gebruikersnamen. Een wachtwoord is alleen iets voor uw zelf, geef dit dus nooit aan anderen! Wanneer u gebruik maakt van bijvoorbeeld internetbankieren zorg er dan voor dat er niemand met uw meekijkt wanneer u uw gegevens invult. Deze gegevens ook nooit aan een ander geven, niemand zal hier ooit naar vragen zelfs de bank niet!
Let ook op met mailtjes van personen die vragen om uw gebruikersnaam en/of wachtwoord via de e-mail. Bekende instanties zullen dit nooit doen, en vrijwel altijd zijn zulke mailtjes afkomstig van personen die u gegevens proberen te ontfutselen! Het komt helaas maar al te vaak voor dat mensen toch bepaalde gegevens doorgeven met alle gevolgen van dien!

Tip5
Wanneer u een betaling doet via het internet let er dan op of de pagina beveiligd is met SSL. SSL zorgt voor een beveiligde verbinding tussen uw computer en website, zodat gevoelige gegevens veilig worden verzonden. Een website heeft SSL als u bovenaan de pagina waar het internetadres staat, tijdens de betaling een geel gekleurd slotje ziet.

Tip6
Pas op in chat-rooms of andere chatprogramma's zoals bijvoorbeeld MSN. Chat alleen met bekende. Mocht een gesprek een vervelende wending krijgen sluit het dan af. Let ook goed op met kinderen achter de PC, hou altijd in de gaten waar ze mee bezig zijn om hun veiligheid te waarborgen!

Tip7
Wees voorzichtig met uw persoonsgegevens, laat niet zomaar telefoonnummers, e-mailadressen of persoonlijke gegevens achter op een site achter die u niet vertrouwd.