Cursussen -> Netwerk -> Draadloos netwerk Vista

Draadloos netwerk Vista

In deze cursus leggen wij u uit hoe u een draadloos netwerk kunt instellen binnen Windows Vista. Deze cursus is erg handig voor mensen die beschikken over  een laptop met een wireless netwerk card. Bij de nieuwste laptop’s is een wireless netwerk card standaard ingebouwd. Mocht u niet beschikken over zo’n kaart kunt u bij iedere computerzaak terecht om deze te kopen.  Hieronder ziet u een voorbeeld van zo’n kaart.

In deze cursus gaan wij er vanuit dat u al een thuisnetwerk heeft ingesteld. Heeft u nog geen thuisnetwerk ingesteld volg dan  de cursus “ een thuisnetwerk instellen “ of klik hier.

Deze cursus is geschreven op basis van een Linksys router. Een router is een kastje waarop u meerdere pc’s kunt aansluiten, zodat u meerdere computers kunt gebruiken op één internetverbinding. Wanneer u een ander type router heeft staan sommige functies op een andere plaats in de configuratie. De termen die worden gebruikt zijn echter bij elke router gelijk.

1)    We zullen eerst starten met het beveiligen van ons draadloze netwerk. Hiervoor moet worden ingelogd op de configuratiepagina van uw router. Start uw browser op (internet explorer) en typ het IP-adres van uw router in. Enkele adressen die mogelijk zijn: 10.0.0.1, 10.0.1.0, 192.168.1.1 of 192.168.2.1.

2)  Login met uw gebruikersnaam en wachtwoord in het venster dat naar voren komt.

3)   Wanneer u bent ingelogd klikt u bovenaan de pagina op de tab “ wireless “.
U ziet nu het onderstaande scherm naar voren komen.

Wijzig de onderstaande gegevens:
Wireless network mode: Mixed
Wireless network name (SSID): Geef een naam aan het netwerk, deze kunt u zelf verzinnen.
Wireless channel:  11
Wireless SSID broadcast: enable

Wanneer u dit gedaan heeft klikt u onderaan op opslaan. Vervolgens klikt u bovenaan op het tab  “ wireless security “. Hier voert u onderstaande instellingen in:

Security mode: WPA2 PERSONAL
WPA algorithms: AES
WPA SHARED KEY: Vul hier uw geheime netwerk wachtwoord in. Deze kunt u zelf verzinnen.
Group Key Renewal kan blijven staan op 3600 seconds.

Als laatste stap klikken we nu op het tabblad “ Wireless Mac Filter “. U ziet nu het scherm hieronder:

U kunt er voor kiezen om Mac adres filtering in te schakelen. Een MAC adres is een uniek adres die gekoppeld staat aan een netwerkkaart. Wanneer u deze functie inschakeld kunt u aangeven welke MAC adressen er toegestaan zijn op het draadloze netwerk. Wanneer u MAC adres filtering wilt inschakelen stelt u de volgende opties in:

Wireless MAC filter: Enable
Prevent: Permit only PC’s listed to access this network
Klik vervolgens op de button “ edit MAC filter list “. In deze lijst kunt u de MAC adressen toevoegen die op het netwerk mogen.

Het MAC adres van uw computer vind u door te klikken op start à instellingen à netwerkverbindingen.
Hier klikt u dubbel op de netwerkverbinding en kiest u voor de button details, bij fysiek adres staat het MAC adres.

Klik na elke wijziging in de configuratie van uw router op de knop opslaan.

4)      Nadat de instellingen binnen de router zijn gemaakt kunnen we het draadloze netwerk toe gaan voegen in Windows. Klik hiervoor op start à instellingen à configuratiescherm à netwerkcentrum.

Aan de zijkant van het menu kiest u voor de optie “ draadloze netwerken beheren “
U ziet nu het scherm hieronder:

Kies voor de optie toevoegen,  gevolgd door  “ een netwerk binnen bereik van deze computer toevoegen “.  Dubbelklik vervolgens op de naam van het netwerk.

  

Er wordt nu gevraagd om een netwerksleutel in te voeren. Zie de afbeelding hieronder. Voer deze netwerksleutel in en klik op verbinding maken.

 

Er wordt nu verbinding gemaakt met het netwerk en u kunt nu draadloos internetten!